Wetenschap

Inhoud Wat is een logische fout Overtreding van de wet van identiteit Overtreding van de wet van de uitgesloten derde Logische denkfouten Sophisms Hoe drogredenen bloot te leggen Paralogismen Logische paradoxen Logische fouten vermijden In dit artikel zullen we voorbeelden van logische fouten bekijken die op de een of andere manier in ons dagelijks leven voorkomen.

Lees Verder

Het Universe-25 experiment is een wetenschappelijk onderzoek, waarbij de meest comfortabele leefomstandigheden werden gecreëerd voor een populatie muizen. Knaagdieren hadden een overvloed aan voedsel en water, ze werden niet bedreigd door roofdieren en er was ook voldoende ruimte om te broeden. Aan het einde van het experiment waren echter alle muizen uitgestorven. We zullen je vertellen waarom dit gebeurde en wat het belang is voor de wetenschap in het algemeen en voor de mensheid in het bijzonder, nu.

Lees Verder

Het scheermes van Occam is een methodologisch principe dat oproept tot het geven van voorkeur aan eenvoudige theorieën over complexe theorieën (als beide door de praktijk worden bevestigd). Vernoemd naar de monnik-filosoof William Ockham. In dit artikel beschrijven we het principe van Occam's scheermes in eenvoudige taal en analyseren we ook hoe het in de wetenschap en het dagelijks leven van toepassing is.

Lees Verder

Wat is logica en waarom is logisch denken zo belangrijk voor een persoon? Het beantwoorden van deze vraag is niet moeilijk, omdat de logica ons letterlijk overal omgeeft. De kennis en toepassing van zijn wetten kan je leven serieus veranderen, waardoor je de enorme denkmogelijkheden van een persoon voor je opent. Ons doel is om u een idee te geven van wat logica is, zo kort mogelijk, maar zonder afbreuk te doen aan de betekenis.

Lees Verder

Onze wereld is onbegrijpelijk geregeld. De natuurwetten worden bestudeerd in de hele geschiedenis van de mensheid, maar we zijn nog steeds oneindig ver van het begrijpen van de ware essentie van de dingen. Hoeveel Einstein ook probeerde de formule van 'alles' te achterhalen, hij faalde. De wetenschap blijft echter hardnekkig de wetten van het universum bestuderen.

Lees Verder

Wat is balbliksem en waarom is dit mysterie nog steeds niet door de wetenschap bestudeerd? Wat ligt er achter de mystieke verschijning van de mysterieuze stelletje energie, waar middeleeuwse Europeanen zo bang voor waren? Er is een mening dat dit afgezanten zijn van buitenaardse beschavingen of, over het algemeen, wezens begiftigd met rede. Maar is het echt?

Lees Verder

Het experiment van Milgram is een experiment in sociale psychologie uitgevoerd door Stanley Milgram in 1963. Deze psycholoog studeerde aan de Yale University. Dit experiment kreeg brede publiciteit en populariteit, zowel in wetenschappelijke als sociale kringen. Sommige wetenschappers noemden deze ervaring een van de meest gewelddadige in de geschiedenis van de psychologie.

Lees Verder

De Delphi-methode is een methode om snel te zoeken naar oplossingen op basis van hun generatie in het proces van brainstormen dat wordt uitgevoerd door een groep specialisten en de selectie van de beste oplossing op basis van expertbeoordelingen. De Delphi-methode wordt gebruikt in gevallen waarin een beoordeling van de effectiviteit van oplossingen vereist is. Het is van toepassing zowel in het dagelijks leven als in het professionele werkveld.

Lees Verder

Misschien hoorde een van u een dergelijke uitdrukking als "Schrodinger's kat." Voor de meeste mensen betekent deze naam echter niets. Als je jezelf een denkend subject vindt, en zelfs beweert een intellectueel te zijn, moet je zeker weten wat de kat van Schrödinger is en waarom hij beroemd werd in de wetenschap.

Lees Verder

Elke dag hebben we te maken met wiskunde. En dit is niet verrassend, omdat het geen toeval is dat zij de koningin der wetenschappen wordt genoemd. Figuren volgen ons overal en zonder hen is het onmogelijk om de moderne wereld voor te stellen. Nu bekijken we de meest interessante feiten over wiskunde, die leuk zullen zijn voor iedereen en die begrijpelijk zijn, zelfs voor kinderen.

Lees Verder

Wat is pedagogiek, en welke 3 pedagogische methoden zijn de beroemdste ter wereld? We zullen deze vragen in deze post beantwoorden. Om te beginnen moet worden begrepen dat de pedagogische opvoeding van het kind een van de belangrijkste gebieden van elke beschaving is. Het hangt immers af van wat de mensheid in de toekomst zal zijn. Zoals Sergey Mikhalkov zei: "Vandaag zijn kinderen morgen de mensen".

Lees Verder

Je weet toch wel wat de regel vijf seconden is. Zo niet, dan zullen we het u vertellen. Een lange tijd geleden ontstond er een eigenaardige legende, waarin stond dat voedsel dat snel van de vloer werd opgehaald niet als gevallen werd beschouwd. Dat wil zeggen, de microben, in de paar seconden dat het eten op de grond lag, hebben geen tijd om het aan te vallen. Deze verklaring is natuurlijk alleen relevant voor vaste en droge voedingsmiddelen: koekjes, brood, fruit, enz.

Lees Verder

In de 21e eeuw horen we dagelijks economisch nieuws via de media. Dat is de reden waarom het concept van het BBP, als het ons onbekend is, dan op zijn minst vaak wordt gehoord. Maar wat betekent dit? Wat is BBP, en waarom volgt de moderne wetenschap deze indicator zo nauwlettend? Dit zijn de vragen die we in dit artikel zullen beantwoorden.

Lees Verder

Ik las een artikel over wat het BBP is, misschien ben je geïnteresseerd in zoiets als koopkrachtpariteit (PPP). Het is gemakkelijk te raden dat de wetenschap van de economie niet stil staat en zich voortdurend ontwikkelt, nieuwe tools uitvindt voor het beheer van de wereldmarkt voor goederen en diensten. Voor de eerste keer werd deze theorie gerechtvaardigd door de Zweedse econoom Karl Gustav Kassel.

Lees Verder

Interessante feiten uit de medische wereld leveren soms verrassende verrassingen op. Weet u bijvoorbeeld wat chromosomen zijn en hoe ze een persoon beïnvloeden? We stellen voor dit probleem te begrijpen om voor eens en altijd de "i" te markeren. Als u naar familiefoto's kijkt, is het u misschien opgevallen dat leden van dezelfde verwantschap op elkaar lijken: kinderen - zoals ouders, ouders - zoals grootouders.

Lees Verder

Heb je er ooit over nagedacht waarom de tweeling hetzelfde is? Het kan tenslotte niet interessant zijn voor diegenen die geïnteresseerd zijn in medicijnen of gewoon interessante feiten over een persoon. Gemini is een uitzondering op de regel. Ze hebben dezelfde reeks genen, omdat ze evolueerden uit een bevruchte eicel, die in tweeën was verdeeld, en elk van zijn helften werd een afzonderlijk organisme.

Lees Verder

Wat is het menselijk genoom? Hoe lang wordt deze term al gebruikt in de wetenschap en de geneeskunde, en waarom is dit concept tegenwoordig zo belangrijk? Het menselijke genoom is de totaliteit van erfelijk materiaal ingesloten in een menselijke cel. Het bestaat uit 23 paren chromosomen. Genen zijn afzonderlijke delen van DNA. Elk van hen is verantwoordelijk voor een teken of deel van het lichaam: hoogte, oogkleur, etc.

Lees Verder

Wat zijn wetenschappelijke feiten? Dit is altijd interessante en nuttige informatie. Soms vergt dit echter een zorgvuldige analyse en vanwege de complexiteit van sommige mensen lijkt het gemakkelijker om te weigeren de kwestie in kwestie te bestuderen. Maar we zijn niet op zoek naar gemakkelijke manieren! We raden u aan om vertrouwd te raken met het concept van de Pareto-grafiek.

Lees Verder

Heb je ooit gedacht dat de werkelijke grootte van landen verschilt van die op geografische kaarten? In principe zouden dergelijke wetenschappelijke feiten niet van belang zijn voor een Sovjet-schoolkind, omdat alle studenten van hen wisten, zelfs met gemiddelde academische prestaties. Tegenwoordig kunnen de gegevens in het artikel sommige leden van de nieuwe generatie jongeren schokken.

Lees Verder

Onlangs is het in toenemende mate mogelijk om slimme gesprekken te horen over het feit dat, bijvoorbeeld, de menselijke ontwikkelingsindex (HDI) in deze of die toestand laag is, of omgekeerd, hoog is. We stellen voor om te gaan met wat het is, want het gaat natuurlijk over wetenschappelijke feiten! Het begon allemaal in 1990. Het was toen dat een groep economen, geleid door Pakistani Makhbub-ul-Haq, deze index ontwikkelde.

Lees Verder