Verhaal

Interessante feiten over de oorlog van 1812 - dit is een geweldige kans van verschillende kanten om te kijken naar de grootschalige oorlog tussen het Franse en Russische rijk in Rusland. Duizenden boeken zijn geschreven over dit militaire conflict en tientallen films zijn gemaakt. Voor Napoleon Bonaparte was dit conflict het begin van het einde van al zijn prestaties in de militaire en politieke arena's.

Lees Verder

Marokkaanse soldaten tegen de Italianen: de smerigste aflevering van de Tweede Wereldoorlog (1939-1945). Het is in deze vorm dat de gruweldaden van Marokkaans militair personeel (Gumières) tijdens de oorlog worden beschouwd. Vervolgens zullen we het gedrag van deze soldaten op het grondgebied van het bezette Italië in detail bespreken en proberen de redenen voor deze vreselijke tragedie te begrijpen.

Lees Verder

De Afghaanse oorlog (1979-1989) is een militair conflict dat plaatsvond in de Democratische Republiek Afghanistan. Aan de ene kant werd het bijgewoond door een beperkt aantal Sovjet-troepen, ter ondersteuning van de acties van de leiders van Afghanistan. Aan de andere kant spraken gewapende groepen Afghaanse Mujahideen gesponsord door NAVO-landen.

Lees Verder

Mysteries van de Maya-beschaving maken zich zorgen over miljoenen mensen. De verbazingwekkende gebouwen die deze mensen vele eeuwen geleden bouwden verbazen niet alleen met hun schaal, maar ook met hun unieke technologieën. Wetenschappers kunnen nog steeds niet begrijpen waar de Maya-beschaving zulke kennis en middelen had om stenen gebouwen te maken.

Lees Verder

Hoe Lavrentiy Beria zichzelf tijdens de Grote Patriottische Oorlog (1941-1945) bewees, interesseert veel mensen die gek zijn op geschiedenis. Per slot van rekening was hij de tweede man na Joseph Stalin, waardoor hij een enorm gewicht had in de Sovjetstaat. Daarom is de aandacht voor zijn figuur zo groot. In dit artikel zullen we kijken naar de periode van de Grote Patriottische Oorlog in de context van het leven van de staat en partijleider Lavrenti Beria.

Lees Verder

Wat heeft het Duitse Barbarossa-plan in 1941 geschonden? Deze vraag interesseerde veel mensen voor het einde van de Tweede Wereldoorlog (1941-1945). Natuurlijk was alles voor de USSR buitengewoon duidelijk, en geschiedenisliefhebbers bestuderen dit onderwerp tot nu toe enthousiast. Het leiderschap van het land legde de mensen uit dat het plan "Barbarossa" mislukte met het uithoudingsvermogen, de onbevreesdheid en de kracht van het Sovjetvolk.

Lees Verder

De prestatie van Panfilov is het verhaal van de grote moed van de soldaten van het Sovjetleger die ongelooflijke moed toonden in het verdedigen van hun geboorteland. Op 16 november 1941 vond een aanval op fascistische troepen tegen de hoofdstad plaats nabij Volokolamsk nabij Moskou. 28 Russische soldaten onder leiding van Ivan Panfilov vochten heldhaftig gedurende 4 uur in een ongelijke strijd met de Duitsers.

Lees Verder

Opstand uit de decembristen - een poging tot staatsgreep die plaatsvond in Sint-Petersburg op 14 december (26), 1825. De meeste organisatoren waren officieren van de garde die Nicholas 1 niet op de troon wilden zien staan. Revolutionairen eisten ook de afschaffing van autocratie en lijfeigenschap. Liefhebbers van geschiedenis in het algemeen, en met name Russische geschiedenissen, zouden deze pagina van het Russische verleden goed moeten kennen.

Lees Verder

De Slag bij Poltava is de grootste algemene slag in de Noordelijke Oorlog tussen Russische troepen onder bevel van Peter 1 en het Zweedse leger van Charles 12. Het is in dit verband dat 10 juli de Dag is van Militaire Glorie van Rusland - Overwinningsdag van het Russische leger onder bevel van Peter de Eerste over de Zweden in de Slag om Poltava.

Lees Verder

Als gevolg van de onmenselijke en wrede acties van de nazi-misdadigers, stierven miljoenen mensen tijdens de Tweede Wereldoorlog. De nazi's vervulden onbetwistbaar alle bevelen van Adolf Hitler en zijn omgeving en namen vaak zelf het criminele initiatief in handen. En hoewel we vandaag over honderden nazi-misdadigers weten, zullen we in dit artikel de 10 meest bloeddorstige van hen beschouwen.

Lees Verder

Aan het begin van de vorige eeuw waren de goudreserves van Rusland de grootste ter wereld. In 1918 beschermde de Supreme Ruler van Rusland Alexander Kolchak 490 ton goud. Veel mensen blijven vandaag geïnteresseerd in waar deze schat is gebleven. In dit artikel zullen we kijken naar de belangrijkste gebeurtenissen in de geschiedenis van die jaren, en ook proberen te achterhalen waar het goud van Kolchak is verdwenen.

Lees Verder

De tweede helft van de 19e eeuw en de hele vorige eeuw gingen voorbij onder auspiciën van Russische strijders. Misschien is het moeilijk om een ​​ander land te noemen waarin zoveel helden geboren zouden worden. In dit artikel zullen we de meest krachtige mannen en vrouwen herinneren die erin slaagden om ongeschonden records op te zetten tot op de dag van vandaag. Fans van de geschiedenis en de allerbeste zullen interessant zijn.

Lees Verder

De Slag bij Kulikovo is een grootschalige veldslag tussen het Russische leger onder leiding van Dmitry Donskoy en een deel van de Golden Horde-troepen onder leiding van Mamai. De overwinning van de Russische krijgers op de vijand speelde een belangrijke rol op het pad naar het herstel van de eenheid van Rusland en de volledige omverwerping van het japon van de Tataren en Mongolen. In dit artikel belichten we kort de belangrijkste gebeurtenissen in de Kulikovo-strijd en beschrijven we interessante feiten die daarmee verband houden.

Lees Verder

Livonian War (1558-1583) - een grootschalige militaire confrontatie van de 16e eeuw, waarbij de Livonian Confederation, het Russische koninkrijk, het Groothertogdom Litouwen (vanaf 1569 - Rzeczpospolita), het Zweedse en het Deense koninkrijk deelnamen. Het conflict begon met de aanval van Rusland op Livonia en vond aanvankelijk plaats op het grondgebied van het moderne Letland en Estland.

Lees Verder

Het Kwantung-leger is de belangrijkste en grootste grondgroepering van de keizerlijke strijdkrachten van Japan tijdens de Tweede Wereldoorlog. Het Kwantung-leger werd volledig verpletterd door de USSR-troepen tijdens de Sovjet-Japanse oorlog (1945). Niet alleen bewonderaars van Japan, maar ook alle geschiedenisliefhebbers moeten weten wat het Kwantung-leger was.

Lees Verder

De Slag bij Borodino is de grootste slag in de patriottische oorlog van 1812 tussen het Russische leger onder leiding van Michail Kutuzov en het Franse leger onder het commando van Napoleon Bonaparte. Datum van de slag om Borodino De slag bij Borodino vond plaats op 26 augustus 1812 nabij het dorp Borodino, op 125 km van de hoofdstad.

Lees Verder

Kinderen zijn helden van oorlog en hun heldendaden - dit materiaal is meer waard dan één boek. De Grote Patriottische Oorlog heeft aangetoond dat onze mensen niet voor niets stoppen wanneer ze hun thuisland moeten verdedigen. Kinderhelden en hun heldendaden - dit is het hoofdonderwerp van dit artikel. Liefhebbers van geschiedenis zullen zeker geïnteresseerd zijn, en echte patriotten zullen vreugde en bewondering ervaren voor hoe dergelijke jonge kinderen voor dergelijke prestaties kunnen gaan.

Lees Verder

Het is moeilijk om te betogen met het feit dat vrouwelijke leraren en leraren veel meer zijn dan mannen. Althans, deze gestage trend is waargenomen sinds de 20ste eeuw. Tegelijkertijd laat de geschiedenis zien dat de meest globale veranderingen op het gebied van pedagogiek en onderwijs door mannen werden doorgevoerd. In dit artikel zullen we praten over de beroemdste mensen die het onderwijssysteem radicaal hebben veranderd.

Lees Verder

Yuri Dolgoruky - Grand Prince of Kiev, Prince of Rostov-Suzdal, 6de zoon van Vladimir Monomakh. Het wordt beschouwd als de stichter van Moskou. Volgens populaire mening ontving zijn bijnaam "Dolgoruky" Yuri voor zijn "hebzucht naar de overname". In zijn biografie zijn er veel van dergelijke feiten die interessant zijn voor liefhebbers van geschiedenis.

Lees Verder

Het japen van de Tataren en Mongolen wordt het systeem van politieke afhankelijkheid van de Russische vorstendommen van het Mongoolse rijk genoemd. In 2013, in de leerboeken over de geschiedenis van Rusland, begon de periode van het japanner van de Tataren en Mongolen "Horde-regel" te heten. In dit artikel bespreken we kort de kenmerken van het Tatar-Mongoolse juk, de invloed ervan op de ontwikkeling van Rusland, evenals de plaats in de geschiedenis in het algemeen.

Lees Verder