Het principe van vermoeden van onschuld

Leven in de moderne wereld is het belangrijk om te weten wat het principe van het vermoeden van onschuld is. Het is een feit dat dit concept vooral belangrijk wordt wanneer het wordt geschonden. Dus laten we eens kijken wat dat betekent.

Wat betekent het vermoeden van onschuld?

Het vermoeden van onschuld is een van de fundamentele beginselen in de jurisprudentie van de meeste landen van de wereld. Zijn essentie komt neer op de verklaring: "Een persoon wordt verondersteld onschuldig totdat het tegendeel is bewezen."

Hier is het belangrijk om twee punten te identificeren die soms volledig worden genegeerd, ondanks het feit dat ze in principe essentieel zijn voor het vermoeden van onschuld.

  1. De verdachte moet zijn onschuld niet bewijzen, dat wil zeggen, excuses maken. Integendeel, het is de aanklager die de rechtbank solide bewijs moet leveren van de schuld van de verdachte.
  2. Duidelijk bewijs dat niet wettelijk is bevestigd, moet door de rechtbank worden geïnterpreteerd ten voordele van de verdachte.

Natuurlijk moet het vermoeden van onschuld altijd worden gebruikt in strafprocedures, hoewel er in sommige gevallen uitzonderingen zijn.

Een interessant feit is dat dit principe soms verwaarloosd wordt met verbazingwekkende kalmte. Of dit voortkomt uit onwetendheid of straffeloosheid is niet duidelijk, maar het feit blijft.

Het vermoeden van onschuld vandaag

Nog niet zo lang geleden, in het nieuws van 2016, werd een voormalig functionaris vastgehouden in een van de landen van de voormalige USSR. Er werd echter geen bewijs van zijn schuld verstrekt.

Bovendien, de hoofdaanklager, die beschuldigt, zei: "De verdachte heeft een hele week om zijn onschuld te bewijzen."

En dit alles werd op televisie getoond en de pers reageerde kalm op de flagrante schending van een van de basisprincipes van de jurisprudentie - het vermoeden van onschuld.

Nogmaals, gezien het geletterdheidsniveau van bepaalde geautoriseerde personen in sommige landen en steden, is het heel goed mogelijk om aan te nemen dat ze eenvoudigweg niet weten dat er een "soort van" rechtsbeginsel bestaat waarop het hele rechtsstelsel is gebaseerd.

Bekijk de video: Het Vermoeden. Rebekka de Wit over het culturele verschijnsel van onafhankelijkheid. (December 2019).

Loading...