Hoe vuur te maken

Er is geen exacte datum in de geschiedenis wanneer hominiden (apen) geleerd hebben om vuur te gebruiken. Opgemerkt moet worden dat ze aanvankelijk geen vuur produceerden, maar het vonden: ze gebruikten bijvoorbeeld smeulende smeulen die gevormd werden tijdens een blikseminslag of een vulkaanuitbarsting.

Pas na millennia wist de mens het geheim van het maken van vuur. Het vuur veranderde het leven van de oude man dramatisch. Hij gaf warmte, bang gemaakte roofdieren, stond hem toe voedsel te bereiden dat gevarieerder en smakelijker werd.

Bovendien, vuur verenigd mensen. Zittend rond een brandend kampvuur, communiceerden ze meer met elkaar, en dit droeg bij tot hun mentale en sociale ontwikkeling.

Het vermogen om vuur te gebruiken is meer dan een miljoen jaar geleden ontstaan. Het was mogelijk om vuur te krijgen tijdens de spontane verbranding van turf, blikseminslag op een boom, branden of vulkaanuitbarstingen. Brandende kolen werden waarschijnlijk in speciale containers bewaard en indien nodig gebruikt.

Als gevolg daarvan werd de mens minder afhankelijk van natuurlijke omstandigheden. Het vuur gaf hem de gelegenheid om op te warmen, waardoor de overlevingskansen in een koud en ongunstig klimaat werden vergroot.

Met de ontwikkeling van vuur werd de kookkunst geboren. Dit leidde tot een aanzienlijke verbetering van de smaak en liet het dieet uitbreiden. Met behulp van de vlam konden mensen geavanceerdere gereedschappen maken.

Vuur prooi

Maar het duurde nog eens tienduizenden jaren voor een persoon om te begrijpen dat het vuur nog steeds kan worden ontstoken en beheerst. Dit realiserend, vonden de oude mensen een vuurplaats en brachten die vervolgens naar hun huis.

Gebruik een boog met een strik om de in het gat gestoken pen te verdraaien. Een touwtje dat op een stok is gedraaid, draait het onophoudelijk in het gat tot het verschijnen van gloeiende deeltjes. Deze deeltjes vliegen even op en vallen daarom op een lang smeulend tondel.

Hoe vuur te maken

Maar hoe heeft de primitieve mens precies vuur gemaakt? De eerste methoden voor het ontsteken van vuur waren gebaseerd op de langdurige wrijving van twee droge stukken hout tegen elkaar.

Later werd een droge staaf ingebracht in de put van het droge bord, dat continu onder druk tussen twee duimen naar beneden werd gedraaid, totdat droog gras in de put uit wrijving stroomde. Deze methode vereiste vaardigheid. Het wordt nog steeds gebruikt door de inwoners van Australië en Afrika.

Er is een andere manier - de non-stop wrijving van droge stokjes in de groef van hout.

Maar het was ook mogelijk om vuur te maken met een boog. Om dit te doen, wikkelt u de draad rond de stok in het gat in de plank en verplaatst u de boog naar en van uzelf. U moet de stok dan snel in het gat draaien totdat er een licht in knippert, dat u onmiddellijk naar het riet in de kaars moet overbrengen of gloeilampen.

De oude mensen wisten ook hoe ze vuur moesten maken, opvallende vonken. Toen ze vuursteen sloegen op pyriet (ijzersulfide), viel de gesneden vonk op een eerder voorbereide tondel (droog gras, bladeren of droog zaagsel), die begon te smeulen. Hij werd zachtjes in vlammen gewaaid.

Een meer perfecte manier werd uitgevonden door de oude Grieken - het afzuigen van vuur met behulp van een vergrootglas of een spiegel, die de zonnestralen op de tondel richtte. Deze methode is bekend bij vele werfjongens.

De nieuwste uitvinding in verband met de winning van vuur is de lucifersdoos die in de negentiende eeuw in ieder van ons werd uitgevonden.

Interessant feit

Zelfs vandaag de dag gebruiken sommige landen de eenvoudigste methoden om vuur aan te steken. De onderstaande afbeelding toont de inboorlingen van een Afrikaanse stam van Botswana, waarbij vuur wordt geëxtraheerd en de duimen van een stok in een bord worden gedraaid.

Prehistorische mensen wisten niet hoe ze vuur moesten maken, dus het vuur brandde daar dag en nacht. Ze kookten er voedsel op, het verwarmde mensen en verdedigde hen, waardoor wilde dieren werden afgeschrikt.

Bekijk de video: Vuur maken instructie - het vuurblok (December 2019).

Loading...