Nieuw koninkrijk van Egypte

In het tijdperk van het Nieuwe Koninkrijk, dat duurde van 1550 tot 1075 voor Christus. Egypte heeft de top van zijn macht en grootheid bereikt. In de 13e eeuw BC. e. Faraonische bezittingen strekten zich uit van de Syrische kust van de Middellandse Zee in het noorden tot Nubia tot ver in het zuiden.

De rijkdom verkregen door handel en verovering ging naar de bouw van grote tempels, paleizen en majestueuze graven, die werden ontdekt door archeologen in de Vallei der Koningen, niet ver van Thebe, de hoofdstad van Egypte uit die tijd.

Dus, voordat je een fascinerende periode van geschiedenis is, wanneer de zogenaamde Nieuw koninkrijk van Egypte.

Tempel van Luxor - de ruïnes van de centrale tempel van Amon-Ra op de rechteroever van de Nijl, in het zuidelijke deel van Thebe, in de moderne stad Luxor

Egypte. Nieuw koninkrijk

Volledig herstel van de macht van de farao's na de ineenstorting van het oude koninkrijk deed zich voor tijdens het bewind van de nieuwe dynastie, 11 op een rij sinds het begin van de geschiedenis van de Egyptische staat.

Het tijdperk van het Middenrijk begon onder Farao Mentuhotep II, die erin slaagde het land onder zijn heerschappij te herenigen. Onder zijn opvolgers verwierf het bureaucratische apparaat enorm veel belang door in een rigide kader vrijwel alle aspecten van het leven van de Egyptenaren op te leggen.

De grootste monumenten van dat tijdperk waren niet zozeer de grote piramides als de opmerkelijke irrigatievoorzieningen, dankzij welke uitgestrekte gebieden werden geïntroduceerd in de landbouwcirculatie.

Veel indringers probeerden de rijkdom van Egypte in het Middenrijk. Rond 1640 voor Christus. e. oorlogszuchtige nomaden, de Hyksos, vielen de Nijldelta binnen. Ze kwamen uit de oostelijke kust van de Middellandse Zee met een nieuwe krachtige wapengevechten.

De farao's moesten de delta aan hen afstaan, maar ze wisten de macht over Boven-Egypte te behouden; hun hoofdstad was in Thebe.

Herdenkingstempel van hatshepsut in deir Gr-Bahri

Bijna 100 jaar gingen voorbij voordat een sterke heerser van Ahmes I in het land verscheen, rond 1550 voor Christus. e. verdreven de Hyksos. Dit was het einde van de Tweede Overgangsperiode en het begin van het Nieuwe Rijk.

Gedurende de volgende drie eeuwen voerden opeenvolgende krijgers farao's een agressieve politiek in het noorden, in de Middellandse Zee en in het zuiden, in Nubië. Voor de eerste keer in zijn lange geschiedenis creëerde Egypte een groot rijk.

Tempel van Isis

Gedurende verschillende eeuwen bevond de Egyptische beschaving zich in het hoogste stadium van haar ontwikkeling, en liet verbazingwekkende prestaties zien in kunst, architectuur, constructie en geneeskunde.

De gouden eeuw duurde tot het midden van de 12e eeuw. BC. e., maar rond 1150 begon de geleidelijke achteruitgang van het land. In deze tijd brachten de invallen van militante indringers, bekend als de 'volkeren van de zee', de hele mediterrane economie in verwarring.

Hatshepsut-tempel in Deir el-Bahri

Egypte weerde hun aanvallen af, maar verloor haar koloniale bezittingen en de handelsroutes die ervoor zorgden dat de rijkdom ervan bleek te zijn, bleken te zijn verbroken. Samen met rijkdom nam de militaire macht af.

Het einde van het nieuwe koninkrijk van Egypte kwam in 1070 voor Christus. e. met de dood van zijn laatste heerser, Ramses XI.

Tempel van Isis op het eiland Phila

Daarna was de macht in Egypte eigendom van dynastieën van verschillende oorsprong. De laatste was de Griekse Ptolemaische dynastie, die bijna 300 jaar regeerde.

Het eindigde na de zelfmoord van de beroemde koningin Cleopatra in 30 voor Christus. e. Egypte werd een deel van het Romeinse rijk en werd een van zijn provincies.

Farao is ketter

Farao Amenhotep IV (1353-1336 voor Christus), die de naam Achnaton heeft aangenomen, kan een revolutionair worden genoemd. Zijn vrouw was de mysterieuze koningin Nefertiti. Aan de macht gekomen in de periode van de hoogste welvaart van het Nieuwe Rijk, besloot Amenhotep om de cultus van aanbidding van vele goden, die al lang in Egypte werden beoefend, te veranderen in monotheïsme.

Kalksteen beeldje van de jonge Nefertiti en Akhenaton (circa 1345 v. Chr.), Louvre

De door hem gekozen god heette Aton, hij werd afgebeeld als een zonneschijf. Om de binnenplaats te verlaten uit de invloed van het hogere priesterschap, droeg hij de hoofdstad over naar de nieuwe stad Ahetaton ("de horizon van Aton"), gebouwd in de woestijn.

Daar probeerde hij een nieuwe kunststijl te introduceren, realistischer dan gestileerde sculpturen uit vroegere tijden.

Standbeeld van Achnaton uit de tempel van Aton in Karnak

Na zijn dood stopten de hervormingen onmiddellijk. Het oude pantheon werd hersteld, de hoofdstad keerde terug naar Thebe en de erfgenamen deden veel moeite om de herinnering aan Amenhotep IV uit het geheugen te wissen.

Bekijk de video: The pharaoh that wouldn't be forgotten - Kate Green (December 2019).

Loading...