Slag bij Kulikovo

De Slag bij Kulikovo is een grootschalige veldslag tussen het Russische leger onder leiding van Dmitry Donskoy en een deel van de Golden Horde-troepen onder leiding van Mamai. De overwinning van de Russische krijgers op de vijand speelde een belangrijke rol op het pad naar het herstel van de eenheid van Rusland en de volledige omverwerping van het japon van de Tataren en Mongolen.

In dit artikel belichten we kort de belangrijkste gebeurtenissen in de Kulikovo-strijd en beschrijven we interessante feiten die daarmee verband houden. Liefhebbers van geschiedenis zullen geïnteresseerd zijn.

Dus voor jou Slag om Kulikovo in het kort.

Datum van de slag om Kulikovo

De Slag bij Kulikovo vond plaats op 8 september 1380.

De waarde van de Kulikovo-strijd

Historici zijn het erover eens dat de Slag bij Kulikovo een van de belangrijkste veldslagen was in de geschiedenis van het Moskou-vorstendom. Sommigen beschouwen deze overwinning als de triomf van Europa boven Azië.

Na de Slag om Kulikovo begonnen de gefragmenteerde vorstendommen zich in een enkele Russische staat te verenigen.

Battle Story

De Kulikovo-slag werd voorafgegaan door vele evenementen en het belangrijkste was dat de Moskouse prins Dmitry Ivanovich in 1374 weigerde hulde te brengen aan de Horde. In die tijd was Tver het belangrijkste vorstendom, omdat dat de beslissing van de khan was.

Dmitry Donskoy

De Moskouse prins ging samen met de bondgenoten ten strijde tegen Tver en won de overwinning. Als gevolg daarvan raakte het vorstendom afhankelijk van Dmitry.

De Russische prins probeerde de leider van het Russische vorstendom in Rusland te maken en wilde dat dit recht door erfrecht werd overgedragen. Onnodig te zeggen dat al deze gebeurtenissen Khan erg boos maakten.

Mamai, die de Khan van de Gouden Horde wilde worden, profiteerde van deze situatie voor persoonlijk gewin. Hij begon zich voor te bereiden op een militaire campagne tegen de Russen, om hen te vernederen en nogmaals de kracht van het Tatar-Mongoolse juk te demonstreren.

Lang voor het begin van de Kulikovo-strijd, in de periode 1376-1378. Mamai viel meerdere keren het vorstendom Rusland aan. Hij plunderde en verwoestte de stad en doodde ook Russische burgers.

In 1378 vond een belangrijke veldslag plaats aan de rivier de Vozhe, waarin de Russische soldaten voor de eerste keer een overwinning op de Tataren wonnen.

Slag om Kulikovo in het kort, voor graad 4

In 1380 hoorde Dmitry Donskoy dat Mamai een inval in Moskou organiseerde. Bovendien kwam de Litouwse heerser Jagiello, die al heel lang tegenstander was van de Russen, de Tataarse khan te hulp. Al snel werd de prins van Moskou geïnformeerd dat Oleg Ryazansky ook besloot om Mamaia te steunen in een militaire campagne tegen Moskou.

Zonder tijd te verliezen, stuurde Dmitry Donskoy boodschappers naar alle grote prinsen en spoorde hen aan zich te verenigen in één groot leger en de vijand te bevechten. Geen van hen bood echter aan om Donskoy te helpen.

Later stuurde Mamai ambassadeurs naar de prins van Moskou om zijn eisen aan hem aan te kondigen. Khan drong erop aan dat hij zou worden hervat om hulde te brengen en onbetwistbaar al zijn bevelen uit te voeren.

Don begreep perfect dat hij nu geen oorlog tegen de Tataren kan voeren, daarom stemde hij in met de omstandigheden van Mamai. Hij stuurde hem ook een ambassadeur met een vredesaanbod. Niettemin bleef hij het leger uitbreiden en bereidde hij zich voor op een beslissende strijd met de vijand, die plaatsvond op het Kulikovo-veld.

Zoals Dmitry had voorgesteld, gingen de Tataren-Mongolen, samen met Yagail en Oleg Ryazansky, toch vooruit op een militaire campagne tegen Moskou. In de Kamer besloten de prinsen dat ze zich zouden verenigen en tegen de Tataren zouden zijn.

Volgens één legende, aan de vooravond van de campagne, sprak Donskoy lang met de beroemde oude man Sergei Radonezhsky, die de grote overwinning voorspelde van het Russische leger boven de Horde-indringers.

Slag om Kulikovo in het kort

Op 7 september 1380 naderde het leger van de prins van Moskou de Don. Aan de andere kant was het leger van Mamai en Jagiella. In één nacht verhuisden de Russische soldaten naar de andere oever en vestigden zich in de samenvloeiing van de rivier de Nepryadva in de Don.

Deze manoeuvre is om een ​​reden gemaakt. Dus probeerde Dmitry de hereniging van de troepen van Yagail en Oleg Ryazan te voorkomen. Naast deze plaats was het Kulikovo-veld, waar de historische Kulikovo-strijd zal plaatsvinden.

Voordat hij aan het werk ging, plaatste Dmitry Ivanovich het regiment van de Olgerdovich-broers aan de rechterkant en aan de linkerkant de krijgers van de prinsen Belozersky. Het regiment onder het bevel van de gebroeders Vsevolodovich fungeerde als de avant-garde.

Het is vermeldenswaard dat Donskoy een sterke cavalerie had, die een belangrijke rol speelde in de overwinning op de Tataren. Vanwege deze bekwame locatie van de troepen, was de Horde moeilijk om hem naar de ring te brengen. Bovendien speelde het geselecteerde gebied Rusich in de kaart.

Peresvet en Chelubey

Een interessant feit is dat er vóór het begin van de strijd een duel was tussen de Russische bogatyr Peresvet en de Tataarse sterke man Chelubey. Het gevecht was zo zwaar dat soms beide bogatyrs als de doden vielen, zonder de kracht te vinden om de strijd voort te zetten.

Duel Peresvet met Chelubey

Daarna begon een groot gevecht op het Kulikovo-veld, waarin Dmitry Donskoy samen met de krijgers vochten op gelijke voet met, en vele successen boekte. Daarentegen gaf Mamai er de voorkeur aan om de strijd vanaf de zijkant te volgen. Zo'n zware en bloedige strijd, zoals op het Kulikovo-veld, de Horde, hebben nog niet gezien.

Opgemerkt moet worden dat de Tataren een voordeel hadden in het aantal jagers en over het algemeen actiever leken. Ze verdrongen de Russische troepen en geloofden dat ze snel zouden winnen.

Plotseling greep de cavalerie van Donskoy onder leiding van prins Vladimir Andrejevitsj in de strijd. Als gevolg daarvan vluchtten de Mamai-jagers weg, waardoor veel doden en gewonden op het slagveld achterbleven.

Aan het einde van het gevecht werd de gewonde Dmitry Ivanovich gevonden onder een boom.

Dmitry Donskoy op het Kulikovo-veld

Het was een glorieuze overwinning in de Kulikovo-strijd om het leger van Mamai, waardoor de Moskouse prins Dmitry Donskoy werd genoemd.

Beide partijen verloren honderdduizenden krijgers, waardoor het Kulikovo-veld in een echte begraafplaats veranderde. Het is geen toeval dat de Kulikovo-veldslag ook bekend staat als de Mamajev-veldslag, of de Don-veldslag.

Slag bij Kulikovo

Nog 8 dagen lang begroeven de Russen hun landgenoten.

Een interessant feit is dat Jagiello, in relatieve nabijheid van het slagveld, zijn troepen terugleidde toen hij hoorde over Dmitry's overwinning op mama.

Historische betekenis

De Kulikovo-strijd, die plaatsvond op 8 september 1380, was niet zozeer een strijd om territorium als wel om Russische cultuur en religieuze waarden.

Het diende als het begin van de eenwording van verspreide Russische territoria, dankzij welke de Russische vorstendommen 100 jaar later volledig in staat waren om van de afhankelijkheid van de Gouden Horde af te komen.

Bekijk de video: GRANDES BATALLAS DE LA HISTORIA: Batalla de Nagashino 1575 (December 2019).

Loading...